Annie Vloet in de spotlight

Annie Vloet-Klaassen (84 jaar) speelt een cruciale rol binnen Verjaardagenactie Overloon. Hoewel ze liever niet op de voorgrond treedt, verdient ze het om in het zonnetje te worden gezet voor haar bijdrage aan dit goede doel. Bestuurslid Anke van Raaij zocht haar op voor een gezellige koffiepauze en een boeiend gesprek.

Al bijna 14 jaar vervult Annie met haar 84 lentes op de teller een belangrijke rol als vrijwilliger bij de Verjaardagenactie. Haar takenpakket omvat het nauwgezet bijhouden van de jarigen en hun adressen. Door verhuizingen, geboortes, overlijdens en aan- en afmeldingen te verwerken, zorgt ze ervoor dat alles up-to-date blijft. Daarnaast schrijft ze maandelijks maar liefst 200 envelopjes voor de collectanten, die op pad gaan om de jarigen te feliciteren en vrijwillige bijdragen op te halen. Het bruine zakje van weleer heeft plaatsgemaakt voor witte envelopjes, en tegenwoordig kan men ook via een QR-code betalen.

Zakjes schrijven en rondbrengen
Op een doordeweekse ochtend arriveer ik bij Annie’s woning aan de Vierlingsbeekseweg. Voordat ik plaatsneem aan tafel, overhandigt Annie me een schriftje met op de kaft een paard en een veulen. Dit schriftje bevat de administratie van de Verjaardagenactie van maar liefst 66 jaar geleden. Met bewondering kijk ik naar het verleden, waarin voorgangers als Mevrouw de Lange, Fren Verhoeven, Meester Geert van Dijck, Nol Hendriks, Meester van de Berg, Dora van Dijck, Toon Beurskens en Grada Klaassen hun bijdragen leverden. Tegenwoordig werkt Annie samen met Barry Stroecken, die ervoor zorgt dat de envelopjes bij de 34 collectanten terechtkomen en weer worden opgehaald. Zonder Annie, Barry en onze collectanten zou de Verjaardagenactie niet zijn wat het nu is.

Een hart voor Overloonse kinderen
Na het doorkijken van het schriftje, genieten we van koffie met een koekje en bewonderen de foto’s van Annie’s vier kleinkinderen: jongens van inmiddels 20, 20, 19 en 17 jaar. Annie, geboren en getogen in Sambeek, verhuisde naar Overloon in 1967 toen ze trouwde met Jan Vloet. Samen kregen ze drie kinderen, Rob, Mignon en Corine. Jan, die jaren actief was als collectant en later als penningmeester van de Verjaardagenactie, is helaas niet meer onder ons. “Toen hij ziek werd, vond ik het fijn om iets om handen te hebben. Ik nam een wijk over van Bert Vloet waar ik een jaar of 12 heb gecollecteerd. Sinds ongeveer 10 jaar houd ik ook de administratie bij en schrijf ik dus de envelopjes. Ik vind het helemaal geweldig om te doen. Zeker nu ik alleen ben, doet het persoonlijke contact me goed. Ik blijf een beetje op de hoogte en het is fijn om iets te doen dat van betekenis is. Want het is een heel goed doel, voor de kinderen in Overloon,” aldus Annie.

Meegaan met de tijd
De Verjaardagenactie heeft zich de laatste jaren gemoderniseerd, met nieuwe bestuursleden, gebruik van social media, een website, en de mogelijkheid om met QR-code te betalen. Op de vraag wat ze van deze veranderingen vindt, antwoordt Annie: “Goed! We moeten met onze tijd meegaan.” Ze benadrukt het belang van zichtbaarheid en het gemak van QR-code betalingen, vooral omdat niet iedereen contant geld in huis heeft. Annie herinnert zich hoe collectanten vroeger op de verjaardag zelf langskwamen, er was koffie en vlaai en daarna kwam de jonge jenever op tafel. “Ze kwamen wel eens helemaal teut terug. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen.”

Een leven met de computer
Annie heeft de tijdgeest altijd gevolgd. In 1998, toen floppy’s en papieren diskettes nog de norm waren, volgde ze met haar tweelingzus een cursus om met de computer te werken. Haar interesse begon toen haar man Jan betrokken was bij de KBO. Ze beheerde de ledenadministratie en leerde zo veel bij. Hoewel ze altijd graag op kantoor heeft gewerkt, stopte dat bij haar huwelijk. “En ik kan meer dan alleen ramen wassen…” Nu houdt ze met trots de administratie bij voor de Verjaardagenactie, veilig op een stand-alone computer die niet is verbonden met het netwerk.

Doe ook mee!
Neem jij nog geen deel aan de Verjaardagenactie en zou je dat wel graag doen? Mail dan je naam, adres en verjaardag (en die van je gezinsleden) naar verjaardagenactie@gmail.com. Een collectant komt dan rond je verjaardag langs voor een vrijwillige bijdrage. Betalen kan contant of via een handige QR-code. Vragen en opmerkingen zijn uiteraard ook altijd welkom!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *