Corry en Dientje collecteren al 40 jaar voor de Verjaardagenactie

Corry Vloet-Arts en Dientje Janssen-Verschuren, twee collectanten die namens de Verjaardagenactie al 40 jaar de zakjes ophalen. Eerst even terug naar de Verjaardagenactie zelf. Met haar 67 jaar is de Verjaardagenactie een van de oudste verenigingen in Overloon. In een ver verleden was pastoor Van Boxtel de initiatiefnemer. Zijn insteek was de leefbaarheid van het dorp bevorderen door georganiseerd jeugdwerk. Een drietal vrijwilligers gaf het idee handen en voeten en hiermee was de ‘Verjaardagenactie’ een feit. Jaarlijks ontvangt een groot aantal verenigingen een financiële bijdrage waardoor activiteiten voor de Overloonse jeugd financieel laagdrempelig gehouden kunnen worden.

Dientje Janssen-Verschuren en Corry Vloet-Arts

Dientje woonde aan de Rondweg en haar schoonvader Teng Janssen, die bij hen inwoonde, was collectant voor de Rondweg, Baansestraat en Oplosedijk. Langzaamaan nam Dientje de werkzaamheden over en zo kwam het dat zij ineens officieel collectant was voor de Verjaardagenactie. Toen ze in 1999 naar de Derpshei verhuisde heeft ze genoemde route nog een tijdje aangehouden. De collectant van de Derpshei kwam te overlijden en Dientje nam zijn route over. Er had zich gelukkig inmiddels al een opvolger gemeld voor haar oude route. Er kon voortaan te voet gecollecteerd worden. Trouw brengt zij, daags na de verjaardag, een bezoekje aan de jarige met het wel bekende zakje met een verzoek om een bijdrage. “Nee, niet op de verjaardag zelf, want dan is het net of je voor de koffie en de vlaai komt”, merkt Dientje bescheiden op. “Maar bij de familie Brentjes kreeg ik daags na de verjaardag elk jaar steevast koffie met een stukje kruisbessenvlaai. Dat was een traditie geworden”. De Derpshei, ooit een wijk met bijna allemaal Lónse mensen, is veranderd. Er komen steeds meer mensen van buitenaf te wonen en Dientje ervaart dat de animo en betrokkenheid, jammer genoeg, minder zijn. De alom bekende bruine enveloppes zijn vervangen door witte enveloppes, met plakstrip. O ja, en het formaat is dwars in plaats van rechtopstaand, wat niet zo handig is volgens Dientje.

Corry is zelfs al 41 jaar collectant. Zij woonde in een van de eerste huizen op de Bergkamp en heeft deze wijk, en haar route, uit zien groeien tot de huidige Bergkamp. Toen Corry met haar man Gerrit in 2003 naar de Gildetrom verhuisde nam Koos van het Hoff de route over en werd zij collectant in de gloednieuwe straat Gildetrom. Ook bij haar zit het collecteren voor de Verjaardagenactie in de genen. Haar vader was ook jaren collectant van o.a. de Vierlingsbeekseweg en het Schaartven. Corry vertelt over de collectanten, 27 in totaal, die erg betrokken worden bij het reilen en zeilen binnen de verjaardagenactie. Jaarlijks krijgen ze het voorstel van de donaties als eerste onder ogen en als iemand om wat voor reden dan ook bezwaar heeft dan kan hij/zij dat kenbaar maken bij het bestuur. Collectanten moeten het unaniem eens zijn over de manier waarop het geld verdeeld wordt. Jaarlijks is er een vrijwilligersbijeenkomst met koffie, vlaai, een borrel en lekkere hapjes. Dan wordt iedereen bijgepraat en worden de donaties officieel bekend gemaakt. Altijd een heel gezellige avond volgens Corry.

Beide dames hebben heel wat kilometers te voet en per fiets afgelegd om de centjes voor de Verjaardagenactie op te halen. “En als dat allemaal opgeteld zou worden dan gaat het om een behoorlijk bedrag”, lachen de dames. “De Verjaardagenactie is een geoliede machine”, vertelt Corry. Annie Vloet is al heel lang degene die de ledenadministratie verzorgt. Zij voorziet jaarlijks duizenden papieren enveloppes van naam, adres, en geboortedatum. Barry Stroecken is degene die maandelijks de zakjes rondbrengt, en ophaalt, bij de 27 collectanten. En als je iedereen bij elkaar optelt dan is het een behoorlijke groep mensen die zich inzetten voor het Overloonse jeugdwerk.

Zolang ze kunnen blijven Corry en Dientje collecteren. De Verjaardagenactie zit immers in hun hart en nieren!

Redactie Ons Eigen Erf

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *