Het verhaal achter ons logo

Verjaardagenactie Overloon is met zijn 65 jaar één van de oudste verenigingen van Overloon. Dat we al lang bestaan, is ook te zien aan ons logo. Bestuurslid Anke van Raaij ging op zoek naar het verhaal achter dit logo, waarbij mooie herinneringen, en nóg een ontwerp, boven kwamen.    

Het archief was niet erg groot toen vorig jaar een bestuurswissel plaatsvond. Een vergeeld handgeschreven velletje papier viel op. Het was helemaal vervaagd en niet meer te digitaliseren. Maar met een paar goede ogen hebben we het toch kunnen ontcijferen. Van 1966 tot en met 1999 stonden de jaarlijks opgehaalde bedragen keurig onder elkaar geschreven, in guldens natuurlijk. Mooi om te zien dat dit bedrag al sinds 1966 stijgt en de laatste jaren ongeveer gelijk blijft.  

1966     1.030,00
1967     1.301,59
1970     1.641,09
1980     3.059,46
1990     4.153,53
1999     5.949,15

Afgelopen jaar
Zelfs in 2020, waarin we weken niet hebben kunnen collecteren vanwege de lockdown, hebben we bijna € 5000 mogen ophalen. Super bedankt hiervoor! Dit is € 500 minder dan het jaar ervoor, maar helaas konden afgelopen jaar ook veel jeugdactiviteiten niet doorgaan, waardoor we minder hebben uitgegeven. Hopelijk komt er gauw een einde aan deze lockdown, doen jullie (alsnog) een mooie bijdrage én gaat Overloon weer bruisen met vele activiteiten voor de Lonse jeugd, die we graag steunen met jullie bijdragen!

Meester van Dijck
Terug naar het vergeelde velletje papier… Naast de rij met jaartallen en bedragen stond een tekst die zo was vervaagd dat het een uitdaging was om ook deze te ontcijferen, maar het is gelukt!

“Op verzoek van pastoor van Boxtel schetste Meester Mike Mooren de eerste afbeelding voor op ’t verjaardagenzakje. Later vroeg Geert van Dijck z’n dochter Annet ’n nieuwe tekening te maken. Van dat eerste zakje bezit ik nog slechts een exemplaar. G v Dijck”

Geert van Dijck was in die tijd leraar op de Josefschool én voorzitter van de verjaardagenactie. Hij had vijf dochters en een zoon. Een kleine speurtocht bracht ons bij zijn dochter Annet. Zij woont inmiddels al 41 jaar in Zuid-Limburg en heeft gestudeerd aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht.

Meester Mooren
We spraken Annet van Dijck: “Het klopt dat ik ergens begin jaren ’70 een tekening gemaakt heb voor op het zakje van de verjaardagenactie. Toen was er al een ontwerp, inderdaad gemaakt door Meester Mike Mooren van de jongensschool. Die kon fantastisch tekenen. Ik heb nog een handgetekende geboortefelicitatie van hem in mijn fotoalbum, van toen ik geboren ben.”

Het eerste zakje
Zou dat ene zakje met het ontwerp van Meester Mooren nog te traceren zijn? “Ik zie het nog voor me. Er stonden ook een jongen en een meisje op, maar dan in jaren ’50 stijl. Dit zou nu weer helemaal hip zijn. Ik denk dat het bij ons pap en mam in archief zat, want die bewaarden álles. Maar of iemand van mijn zussen het nu nog heeft? Ik vraag het na!” En jawel hoor, zus Germien van Dijck heeft dat ene zakje boven water gekregen, zie foto. “Geweldig toch!”

Ontwerp 2.0
Ik vraag Annet hoe het huidige logo tot stand is gekomen. “Ons pap heeft mij gevraagd een nieuw ontwerp te tekenen. Het moet in 1973 geweest zijn, toen was ik 13. Het was een bepaalde gangbare stijl die ik kopieerde. Waarschijnlijk van bestaande ansichtkaarten. Zo tekende ik al op de basisschool en ik herinner me dat meisjes uit de klas me wel eens vroegen of ik voor hen ook zo’n tekening wilde maken. Als die meiden hun poëziealbums hebben bewaard, staan er ongetwijfeld nog ergens van dat soort tekeningen in.”

De letter P
Waar haalde je verder je inspiratie vandaan? “Dat weet ik nog heel goed. Omdat op de trui van het jongetje als je goed kijkt een P staat. Dat was niet helemaal toevallig. Ik ging toen net naar de brugklas en had een oogje op een jongen wiens voornaam met de letter P begon. Waar het hart van vol is… Later heeft me dat gestoord aan het ontwerp. Want dat ging natuurlijk over.”

Juist die plek
“Het leuke is dat ons pap mij later nog gevraagd heeft om illustraties te maken bij het boek ‘Juist die plek’, dat hij schreef in samenwerking met Len Welbers. In opdracht van de Stichting herdenking Slag om Overloon. Het kwam uit in 1989 toen ik aan de kunstacademie studeerde. Oprecht een heel interessant boekje. Ik heb het laatst herlezen en besef hoe bijzonder het dorp eigenlijk was/is.”

Stille kracht
“Ik vond de verjaardagenactie een bijzondere actie, want nergens hoorde ik van iets soortgelijks. Een mooi idee om op die manier geld in te zamelen voor de jeugd in het dorp. Ik zie nog helder voor me dat bij ons thuis de hele tafel bezaaid lag met de bruine zakjes, in keurige rijtjes. Die werden met de hand uitgeschreven en in schriftjes werd bijgehouden wie wanneer jarig was, en wie was geboren en overleden. Zo was ook ons mam Dora na de dood van ons pap nog altijd betrokken bij het dorp. Ze was de stille kracht achter de verjaardagenactie, stond niet graag in the picture. Bijzonder dat vandaag (10 maart) haar 89e verjaardag zou zijn.”

Logo 3.0?
Wat is het leuk om Annet haar verhaal te horen, om deze herinneringen op te halen. In 2023 viert het huidige logo haar 50e verjaardag! Annet geeft toe dat ze zich er al eens over heeft verbaasd dat het nog steeds wordt gebruikt: “Als ik bij ons pap en mam thuis aan de Engelseweg was en zag dat ze de zakjes aan het schrijven waren, was ik wel verrast dat mijn ontwerp nog steeds in gebruik is.”
Het nieuwe bestuur van de verjaardagenactie heeft het logo een kleine ‘refresh’ gegeven en tekst eraan toegevoegd. We laten het logo graag haar 50e verjaardag vieren. Misschien wordt het dan tijd voor een nieuwe versie?

Contact
Wat vind jij? Reacties, ideeën en vragen zijn natuurlijk van harte welkom! Mail naar verjaardagenactie@gmail.com of stuur ons een berichtje via Facebook of Instagram.

Het ontwerp van Meester Mooren en van Annet van Dijck
Annet van Dijck 11 jaar
Zakjes schrijven

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *