In gesprek met onze jongste collectant

Het succes van de Verjaardagenactie is mede te danken aan de inzet van onze collectanten. Al 66 jaar gaan zij op pad om jarigen te feliciteren en een vrijwillige bijdrage op te halen voor de Overloonse jeugd. We spraken met onze jongste collectant, José Arts.

Op een zonnige donderdagochtend word ik hartelijk ontvangen door José. Ze is 37 jaar en de oudste van vier kinderen van Peter en Janny Arts. Haar moeder, Janny, is al negen jaar collectant voor de Verjaardagenactie. Toen José slechts tien dagen oud was, verhuisden ze van de Vierlingsbeekseweg naar de boerderij aan het Maarsven, waar nu haar broer Mark met zijn gezin woont. José is trotse moeder van Dewi (7), Lenn (3) en hun stilgeboren zoon Mika. Samen met haar partner Vincent en de kinderen woont José aan de Baansestraat. José werkt al 23,5 jaar met plezier bij PLUS Verbeeten, waar ze op de broodafdeling in Vierlingsbeek staat.

Collecteren met een glimlach
Sinds juli vorig jaar is José collectant voor de Verjaardagenactie. Ze nam het gebied over van Mar Jacobs, die bijna 20 jaar collecteerde aan de Baansestraat, Oplosedijk, De Loonse Hei, Hazelbroek, De Kleine Mortel en een deel van de Rondweg. Een groot gebied, maar een kleine moeite. José hoefde geen moment na te denken toen Mar haar vroeg om het collecteren over te nemen. “Natuurlijk! Het is voor mijn eigen kinderen en voor alle kinderen in Overloon. Het is een kleine moeite en leuk om te doen. Vaak gaat Dewi met me mee, en ik vind het sociale aspect erg leuk. Het is gezellig om even met mensen te praten.”

Waardering
José geeft aan dat ze meestal maar één keer per maand op pad hoeft. Ze heeft een overzicht van de jarigen en combineert verjaardagen op één adres die dicht bij elkaar liggen. “Wat kost het nou voor moeite? Helemaal niks. Ik fiets één keer door de straat, en binnen een half uur ben ik klaar, afhankelijk van hoe lang ik blijf kletsen. Dat sociale aspect vind ik juist zo leuk. Ik leer nieuwe mensen kennen en het voelt goed om waardering te krijgen. Ik ga nooit op de verjaardag zelf, behalve bij mijn buren. Daar kreeg ik meteen een stuk vlaai en koffie aangeboden. Zo leuk!”

Voor onze kinderen
Met haar 37 jaar is José de jongste collectant van de Verjaardagenactie, terwijl de gemiddelde leeftijd boven de 60 ligt. Er zijn vrijwilligers die dit werk al meer dan 40 jaar doen, sinds hun eigen kinderen klein waren. “Eigenlijk zouden meer mensen van mijn leeftijd dit moeten doen,” zegt José. “Het is voor onze kinderen. Het is prachtig hoe de Verjaardagenactie leuke activiteiten voor de jeugd mede mogelijk maakt door het geld te verdelen onder de verenigingen en stichtingen in Overloon. De jaarvergadering voor collectanten vond ik trouwens ook heel leuk en verrassend. Het was gezellig om de andere collectanten te ontmoeten, en fijn om te zien dat we als collectanten mee mogen beslissen over waar het geld naartoe gaat.”

Samen maken we het verschil
De Verjaardagenactie is een prachtig initiatief waarbij iedereen wint. Onze vrijwilligers leveren een waardevolle bijdrage door te collecteren, de jarigen dragen financieel bij aan de gemeenschap, de verenigingen en stichtingen ontvangen het geld met dankbaarheid, en de kinderen genieten van de leuke activiteiten die hierdoor mogelijk worden gemaakt.

Op zoek naar jou!
Lijkt het jou leuk om collectant te worden voor de Verjaardagenactie? Neem dan contact op met een van de bestuursleden of stuur een e-mail naar verjaardagenactie@gmail.com.

Bestuur Verjaardagenactie Overloon,
Jessie Vogelsangs
Martin Derks
Annie Vloet-Klaassen
Barry Stroecken
Marjolijn van Hout
Anke van Raaij – Verschuijten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *